Biografia

La premsa especialitzada el presenta com un dels contratenors del moment. El català Víctor Jiménez Díaz (Barcelona, 1988) és avui un dels contratenors espanyols de major projecció internacional. Destacat com a especialista de la música a cavall entre els segles XVII i XVIII, el seu flexible i poderós instrument, li permeten abastar un ampli repertori que va des del renaixement fins a la música contemporània, i amb el qual no deixa d'acumular reconeixement i èxit, allí on es desenvolupa la seva sòlida i creixent trajectòria internacional.

La crítica ha dit d'ell que és posseïdor d'un instrument poderós, d'aguts brillants i greus de bronze. Que la seva flexibilitat, control de l'aire i domini tècnic, li permeten oferir una lectura rigorosa i precisa de les obres que interpreta. Que les seves variacions i cadències, són tan complexes com originals i el més important: que la seva forta personalitat artística i presència escènica, el fan imposar-se amb facilitat davant un públic al que s'entrega sense mesura.
Després d'una creixent carrera com a solista des de 2008, amb importants col·laboracions de llarg a llarg d'Europa (Musica Riva Festival o Les Flâneries Musicals de Reims, on debuta assumint la part solista del Messiah de Handel, dirigit pel recentment desaparescut Jean-Claude Malgoire), al 2017 és convidat pel Festival Opera Rara de Cracòvia i la productora Parnassus, per debutar en el rol de Tullio en l'òpera Arminio de Handel, al costat de l'orquestra Armonia Atenea i sota la direcció de George Petrou. Immediatament després, debuta amb gran èxit en el Atelier Lyrique de Tourcoing en el rol de Medoro de l'Orlando Furioso de Vivaldi. En una producció amb La Gran Écurie et la Chambre de Roy dirigida per Jean-Claude Malgoire i mise en scène de Christian Schiaretti, que a més li portarà a debutar també amb gran èxit i acolliment de la crítica, en el Théâtre des Champs Elysées de París.
A l'avió de tornada a casa, rep la trucada del mestre Diego Fasolis per gravar i debutar en l'estrena mundial moderna del oratorio Adamo ed Eva de Galuppi, al costat de la prestigiosa orquestra I Barocchisti. Una producció oferta a Lugano i radiada a tota Europa per la Radiotelevisione Svizzera (RSI). Una revisió crítica del musicòleg Francesco Luisi on assumí la difícil i compromesa part d'Angelo della Giustizia. Rol de castrati que debutà amb gran solvència, comptant solament amb una setmana per cobrir la baixa del contratenor programat. D'aquesta manera inicia un 2017 que signarà com la confirmació de la seva carrera internacional.
Però abans ja havia estat finalista del Concurso Internacional de Canto "Montserrat Caballé" (Saragossa), Premiat per el Concurs Internacional de Música dels Corts (Barcelona), Guanyador del VI Concurs Internacional de Cant "Germans Plà" ciutat de Balaguer (Lleida), el Concorso Internazionale per Giovani Cantanti Lirici "Riccardo Zandonai" (Itàlia), el "Hariclea Darclée" International Singing Competition (Romania) o el "Voix Sacrées" Talents Lyriques de Reims (França).
Completa el 2017, amb recitals i concerts pel territori nacional, d'entre els quals destaquen el seu debut a l'històric Teatre Principal de Maò (Menorca), amb una producció especial de Joventuts Musicals, la Comissió de l'Any Calbó i el suport del Govern Balear. L'estrena de les Cançons Populars de Federico García Lorca cantades per un contratenor català de trajectòria internacional, al costat del pianista Óscar Lobete; i l'estrena i enregistrament, del seu ambiciós projecte personal Bocatto di Cardinale: un projecte musicològic construit al costat de l'Ensemble Rigaudon, on el contratenor rescata cantates virtuoses (algunes d'elles desconegudes fins avui) escrites pels importants compositors que van confluir en la cort de l'intel·lectual i mecenes, el cardenal Pietro Ottoboni.
Al febrer de 2018, és seleccionat per l'organització internacional TEDx com un dels "artistes que el món hauria de conèixer", convidant-li a oferir una actuació especial durant l'esdeveniment TEDxMalagueta, celebrat en el Palau de Fires i Congressos de Màlaga, presentant una col·laboració al costat del flautista i director d'orquestra, Alberto Domínguez Gálvez. Una col·laboració que li porta a debutar un mes més tard en l'emblemàtic Real Teatre de les Corts de Sant Fernando (Cádiz). On van estrenar al costat de l'orquestra barroca Elcurarojo, el projecte Sancta Maria. Un programa amb obres virtuoses de Vivaldi que va suposar el seu debut en el Stabat Mater, o l'interessant Salve Regina RV 616 per Alto, flautes i orquestra a dos cors.
No obstant, abans de finalitzar Febrer arribaria un altre debut, aquesta vegada de la mà de la productora Euroclàssics que li portaria al recentment inaugurat Palau de Congressos de Palma de Mallorca, on va cantar la part solista del Carmina Burana de Carl Orff.
Al juny del mateix any, estrena un nou projecte personal: A Thousand Ways. Un programa sobre la música escrita en l'època per a contratenor, pel que probablement sigui el compositor barroc pròpiament anglès, més important de la història: Henry Purcell. Per fer-ho, s'envolta del grup de músics especialistes Il Gesto Armonico estrenant conjuntament un projecte amb gran acolliment de la crítica de Barcelona. Al juliol, torna al Lied Alemany de la mà del pianista de formació internacional Dídac Barber, amb qui debuta en les obres Dichterliebe de Schumann i Vier ernste Gesänge de Brahms, a l'Auditori de "La Mercè" de Girona, també amb gran èxit.
Amb No hay quien entienda el Amor, estrena un nou projecte musicològic amb barroc espanyol i de nou al costat del seu Ensemble Rigaudon. Un programa encarregat per la comissió del Festival #Cererols400, que celebra a Martorell el 400 aniversari del naixement de l'important compositor català del Barroc. Seguidament estrenarà obres del compositor Gil Dori, per a ell escrites a l'Auditori de Vilafranca del Penedès, torna a l'Stabat Mater de Pergolesi a Premià de Mar i s'en va a debutar Nisi Dominus de Vivaldi a Reims (França), en un projecte de la Orchestr České Filharmonie a la Basilique de Saint de Reims (davant de 3000 persones) i sota la direcció del mestre Jean Marie Puissant. Abans del nadal, s'en va a debutar el rol protagonista de l'òpera Orlando de Handel al Teatre Carlos Gomes de Vitòria (Brasil) al costat de l'orquestra A trupe Barroca, sota la direcció del mestre Sergio Dias. Acabarà el seu any de tornada a Barcelona on cantarà la part solista del Messiah participatiu de Handel que aquest any es muda a l'Auditori de Barcelona, amb l'Orquestra de Cambra de Granollers i sota la direcció d'Edmon Colomer.
Inicia els seus passos en la música encara sent un nen, de la mà de la mezzosoprano Helena Escolano. Es forma en el Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i posteriorment, participa de prestigiosos Cursos Internacionals de Cant i Interpretació, on coneix als seus mestres: La mezzosoprano catalana Francesca Roig i el pianista anglès David Mason. No obstan i al llarg d'aquests anys, contínua rebent consells d'artistes de la talla de Miquel Ortega, Josep Ruíz, Carlos Chausson, Jordi Domènech, Montserrat Caballé o més recentment, Carlos Mena.
Durant l'any 2012, participa al 1r Curs Internacional de Música Antiga d'Àvila on pren un primer contacte amb la interpretació del repertori renaixentista i barroc, sota criteris historicistes. Allí mateix, debutarà en el Auditorio de Sant Francisco la part solista dels Membra Jesu Nostri de Buxtehude, al costat de l'orquestra del festival i sota la direcció de Daniel de la Puente, iniciant així una especialització que es convertirà en l'espina dorsal de la seva carrera professional.
 

Última actualització Setembre del 2018